Renunțarea la bacalaureat în 2020, o posibilitate reală: care ar fi alternativa la BAC și la ”capacitate”
Laviniu Lăcustă este liderul filialei ieșene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar și a înaintat un scenariu foarte interesant legat de renunțarea la examenul de bacalaureat și la testarea națională, din cauza pandemiei.
Cu o serie de argumente financiare foarte pertinente, Laviniu Lăcustă atrage atenția asupra faptului că ar fi o decizie lucidă și adaptată la circumstanțele actuale renunțarea la examenul de bacalaureat tradițional: Absolvenții de 12 clase vor primi o diplomă de BAC, dar aceasta va include mediile din anii de studiu. În cazul elevilor din clasa a opta, un alt an terminal, mecanismul propus de Lăcustă este similar. Admiterea în instituțiile de învățământ superioare se va realiza pe baza mediilor.
„Am putea merge pe modelul Franţei, Olandei sau Republicii Moldova. Dacă Franţa, cea care a inventat Bacalaureatul a avut în acest an forţa de a-l reconsidera nu vedem de ce nu ar putea să o facă şi România. S-ar putea acorda Diploma de Bacalaureat pe baza mediilor din ultimii 3 ani de studiu şi din primul semestru al ultimului an şcolar, la fel şi pentru clasa a VIII-a”, scrie Laviniu Lăcustă pe pagina de Facebook a USLIP Iaşi.
Liderul de sindicat a atras atenția asupra faptului că „acest punct de vedere este doar o opinie pe care o supunem atenţiei publice, ţinând cont de riscurile epidemiologice foarte mari, existente în acest an”. Laviniu Lăcustă insistă pe faptul că admiterea la liceu s-ar putea face prin repartiție computerizată, în timp ce facultățile ar putea adopta un mecanism de admitere „printr-o medie dintre nota de la Bacalaureat şi media din cei 4 ani, de la o disciplină de profil”.
În mod inevitabil, oficialul a făcut referire și la costurile fabuloase de deschidere a școlilor în mijlocul pandemiei, fie și cu toate măsurile de siguranță, doar pentru elevii din clasele a VIII – a și a XII-a. În urma unui calcul simplu, Laviniu Lăcustă spune că ar fi necesare pe zi aproximativ 500.000 de lei pentru 23.000 de măști, 23.000 de mănuși, biocide și săpun lichid.
„Calculele noastre făcute pentru judeţul Iaşi conduc la o sumă necesară de aproximativ 2 milioane de euro/lună. Dacă am decide prin absurd, spunem noi, să deschidem cele 225 de şcoli, cheltuielile ar fi de 10 ori mai mari, adică 20 milioane euro. Realist vorbind şi din motive justificate, pe care nu mai trebuie să le prezentăm, ar trebui aduşi la şcoală doar elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, asta pentru a asigura un risc de infectare scăzut. S-ar putea lucra în clase cu formaţiuni mici, doar cu disciplinele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.
Dacă admitem că vom avea banii, ne întrebăm totuşi de unde vom lua într-o lună 400.000 măşti doar pentru judeţul Iaşi şi aproximativ 15 milioane pentru întreaga ţară? După 15 mai autorităţile au hotărât că măştile sunt obligatoriu să fie purtate în spaţiile publice. De unde va importa România câteva zeci de milioane de măşti doar pentru o lună? Aşa cum se ştie, producţia internă asigură în acest moment foarte greu doar necesarul pentru spitale”, mai scrie, în postarea de pe pagina de Facebook, preşedintele filialei ieşene a USLIP, Laviniu Lăcustă.